Programma Van Dag Tot Dag

De komende dagen staan in het teken van genieten. Heerlijk  fietsen en bijzondere ontmoetingen. In deze regio ben je één met de natuur. De fietsmogelijkheden in de Berry en de Bourbonnais zijn eindeloos. Alle tochten gaan door een prachtig glooiend coulisselandschap. Massatoerisme kennen we hier niet. Soms lijkt het zelfs alsof de tijd stil is blijven staan. 


Er zijn 5 accommodaties die aangesloten zijn, de reis wordt ingedeeld op basis van beschikbaarheid van de locaties. Ter plaatse ontvang je iedere ochtend de route die je die dag gaat fietsen. We verstrekken duidelijke routes en geven je een lunchpakket mee voor onderweg. Alle routes zijn ongeveer 70 kilometer per dag, met de mogelijkheid om de route in te korten. In vijf fietsdagen trap je ongeveer 340 kilometer weg. Je stijgt totaal ongeveer 3900 meter, daalt ongeveer 3600 meter met stijgingen en afdalingen de 3.2 % en 10%. 


Wil je graag een rustdag?  Dus twee dagen fietsen, een dag rust en dan weer twee dagen fietsen, Dat kan ook, geef dat wel aan bij de reservingsaanvraag.


Let op: Aankomst op iedere dag van de week mogelijk tussen 1 april - 31 mei en tussen 1 september - 31 oktober.  Wil je liever een ander periode Le Berry en Le Bourbonnais komen ontdekken? Vraag gerust naar de mogelijkheden!


De routes kun je op papier verkrijgen of downloaden via onze eigen route-app. Sinds 2023 is het mogelijk om onze app te downloaden via Google Play of de App Store. Je ontvangt, op je startadres, een QR code om de app en de routes te bekijken en te downloaden.


Lees hier meer over onze route-app.

Hieronder tref je een voorbeeld van een programma van dag tot dag als je de mountainbikevakantie gaat beleven.  In de reispapieren (ca. 14 dagen voor vertrek) ontvang je het adres van de accommodatie waar je de eerste dag zult overnachten. Alle routes zijn ongeveer 70 kilometer per dag, met de mogelijkheid om de route in te korten.

Let op: accommodatie Le Chant-Hibou is tot 15 april gesloten en na 15 oktober. Je fietst dan langs vier accommodaties en verblijft dan bij accommodatie La Joyeuse twee nachten achter elkaar. De tweede dag hebben dan uiteraard ook een mooie route voor je in de buurt van 69 kilometer met 684 meter stijgen, 680 meter dalen, tussen de 3.4 en 6.5 % en met veel vals plat

Dag 1: naar Domaine Bonneblond

Vertrek op eigen gelegenheid  naar Frankrijk, waar je aan het eind van de middag wordt verwelkomd door Willem en Helen met een welkomstdrankje. Geniet van een lekker diner en een comfortabele overnachting in hun gezellige accommodatie in Saint-Désiré. 


Dag 2: naar Puur Berry (68 kilometer)

788 stijgen en 688 meter dalen, tussen de 4.7 % en 7.3% met veel vals plat

De route van vandaag bevat de mooiste trails, slingerend door het boerenplatteland. Vandaag ben je één met je fiets en de natuur. Zorg ervoor dat je bidons vol zijn voor onderweg en/of neem een gevulde camelback en energierepen mee. Daag jezelf uit en fiets het hele traject, je hebt de hele dag te tijd om de route te beleven. Je wordt pas vanaf 15.00 bij Judith en Paul verwacht. Daar heb je de mogelijkheid om je fiets af te spuiten en bij te komen onder het genot van een welkomstdrankje. Maak een korte wandeling om de spieren een beetje los te gooien, lees een goed boek en ontspan. In de avond staat er een heerlijke, door de gastheer-en gastvrouw zelfbereide maaltijd op tafel.


Dag 3: naar La Joyeuse ( 61 kilometer)

737 meter stijgen en 747 meter dalen, tussen de 3.2 % en 7.2 % met veel vals plat

Na het ontbijt zwaaien Judith en Paul je uit en als je je fiets hebt gecheckt vertrek je, uiteraard na een goede warm-up, op weg naar Préveranges. Het is vandaag een pittige tocht, maar misschien had je dat wel verwacht als je kijkt naar het aantal kilometers dat je vandaag gaat fietsen. We hebben deze route weer speciaal voor jou gemaakt en hij voert je over de leukste landweggetjes, met zo nu en dan een lekker klimmetje. Je maakt vandaag een uitstapje naar het departement Creuse met een hoogtepunt van 592 meter. Heuveltje op, tandje erbij, heuveltje af, drijf lekker uit. Kom even bij met een fris drankje bij Chalet Les Pierres Jaumatres, waar je een waanzinnig uitzicht hebt over de omgeving! In de plaats Boussac ligt een majestueus kasteel, of misschien heb je wel zin om een uitstapje naar het stadje zelf te maken. Bij Marjan en Wiebe van La Joyeuse kun je weer rekenen op een hartelijk welkom en lekker eten. Misschien heb je wel zin om een verfrissende plons in hun zwembad te maken, best wel lekker na zo'n inspannende dag.


Dag 4: naar La Cour d'Enchère ( 70 kilometer)

702 meter stijgen en 735 meter dalen, tussen de 3.5% en 5.6% met veel vals plat

Hup hup, daar gaat tie weer, op basis van een goed ontbijtje moet het vandaag wel weer lukken. Banaantje in de achterzak, de bidons weer gevuld en het lunchpakketje in je rugzak, staat er weer een sportieve uitdaging op je te wachten. Vandaag geen dorpjes die je doorkruist, vandaag snuif je alleen natuur op en geniet je met volle teugen van de rust. Dit gebied is nog niet echt ontdekt door toeristen, de kans dat je andere mountainbikers tegen zal komen is dan ook klein, wat ook best wel uniek te noemen is. Daarom zijn wij zo gecharmeerd van deze omgeving. Je doorkruist het gebied waarin ook de andere routes liggen en beleeft weer de leukste paden. Vanaf 15.00 wachten Thomas, Ellen en Ron op je, om alle belevenissen van de dag te horen. Na het avondeten, rol je weer lekker in je bed en kun je je alvast voorbereiden op de tocht van morgen.


Dag 5: naar Le Chant-Hibou (67 kilometer)

876 meter stijgen en 754 meter dalen, tusen de 4.2 % en 10 % met veel vals plat

Na het ontbijt zwaaien Ron, Ellen en Thomas je uit en als je je fiets hebt gecheckt vertrek je op pad naar Audes. Een prachtige, maar soms pittige tocht, langs kleine weggetjes, soms een stukje asfalt en spannende paden met af en toe fikse klimmetjes en afdalingen.

Vergeet niet een kijkje te nemen in het middeleeuwse stadje Huriel, misschien kun je wel even uitblazen op een terrasje. Het hoogteverschil vinden onze gasten vaak verrassend, een stukje verderop kom je door het dorp La Chapelaude, dat heeft zelfs een helling van 10 % in het dorp.

Vlak voordat je bij Martijn, Irene en Ton aankomt passeer je nog het Château de La Crête met daarachter de oude ruïne. Misschien heb je vandaag wel wat wild kunnen spotten of heb je de roofvogels op een weidepaaltje zien zitten. We hopen dat je weer genoten hebt vandaag!


Dag 6: naar Domaine Bonneblond (72 kilometer)

764 meter stijgen en 713 meter dalen, tussen de 3.5% en 6.5% met veel vals plat

Allez allez allez, vandaag de laatste etappe, terug naar het beginpunt. We laten jullie nog even een ander gebied van de regio zien. We wilden je zeker het middeleeuwse stadje Hérison niet onthouden. Het romantische kleine stadje ligt aan de rivier de Aumance met een mooie ruïne van het voormalig kasteel. Leuk om ook hier even een terrasje te pikken tegenover de whisky winkel. Jullie fietsen daarna door het grootste eikenbos van Europa: Het Forêt de Tronçais. Voordat jullie weer bij Domaine Bonneblond aankomen, kunnen jullie bij helder weer helemaal tot aan de Puy de Dôme kijken, bij het uitzichtpunt van de Chapelle van Sainte-Agathe. 

Jullie zijn weer 'thuis' aangekomen en Helen en Willem kunnen niet wachten om te horen wat jullie vandaag weer beleefd hebben!


Dag 7: dag van vertrek

Helaas het zit er weer op, na het ontbijt keren jullie weer, met veel mooie herinneringen huiswaarts.


Au revoir! • Het kan voorkomen dat niet Domaine Bonneblond, maar een van de andere genoemde accommodatie het begin- en eindpunt van het rondje vormen. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid.
 • Wegens organisatorische redenen is het niet mogelijk om op eigen initiatief een start- en eindplaats te kiezen. Bij de reispapieren ontvang je de accommodatielijst die voor uw reis van toepassing is.
 • In drukke periodes is het mogelijk dat door een beperkte beschikbaarheid van de deelnemende accommodaties er geen vijf maar vier bezocht worden. Dit betekent dat je in een accommodatie maximaal twee nachten verblijft. Je fietst dan de ene dag van de ene naar de andere accommodatie en de volgende dag fietst je een tocht in de omgeving van de accommodatie waar je op dat moment verblijft. De ochtend erop vertrek je weer naar de volgende accommodatie.
 • Let op: accommodatie Le Chant-Hibou is tot 15 april gesloten en na 15 oktober. Je fietst dan langs vier accommodaties en verblijft dan bij accommodatie La Joyeuse twee nachten achter elkaar. De tweede dag hebben we dan uiteraard ook een mooie route voor je in de buurt van 69 kilometer met 684 meter stijgen, 680 meter dalen, tussen de 3.4 en 6.5 % en met veel vals plat.

De Route-App

Iedereen kent de oude vertrouwde wandel- of fietsroute op papier of navigatieapparatuur met GPX-bestanden.


Sinds 2023 is dat niet meer nodig en ontzorgt Frankrijk Tours je volledig! Zodra de temperaturen stijgen en het voorjaar voor de deur staat neemt  Frankrijk Tours haar eigen route-app in gebruik. Hiermee heb je naast veel gebruiksgemak ook een optimale route ervaring binnen handbereik. Maar wie liever met z'n vertrouwde GPS navigatie wil rijden, geen probleem, we hebben al onze routes in een GPX bestand beschikbaar.


Met onze unieke app kun je zonder papier én zonder gps-apparatuur op pad! Met alleen je smartphone op je fiets, kunt je zorgeloos genieten van onze sportieve mountainbikevakantie.


In onze route-app kun je onze eigen routes downloaden. Met duidelijke en praktische aanwijzingen is je eigen smartphone uw gids.


Met veel gebruiksgemak, automatische aanwijzingen met duidelijke symbolen en een opvallend geluids- of trilsignaal word je geattendeerd op de route aanwijzingen en bezienswaardigheden.


Met onze unieke en uitgebreide informatie tijdens de route met teksten, foto’s, geluidsfragmenten en video beleef je de route optimaal.


Enkele voordelen van de route app:


 • De app is geheel gratis voor onze gasten
 • Geschikt voor zowel smartphone als tablet
 • Eenvoudig en intuïtief in gebruik
 • Echte navigatie met duidelijke route aanwijzingen
 • De routes werken 100% offline waardoor er geen mobiele verbinding benodigd is
 • Navigatie naar het beginpunt van de route
 • Gedetailleerd kaartmateriaal met afstanden en hoogtemeters
 • Informatie met foto’s, video, audio en tekst bij de bezienswaardigheden
 • Optimale software om onnodig batterijverbruik te beperken
 • Te downloaden via de App Store of Google Play.

Heb je meer vragen over de mogelijkheden van de route-app? Neem dan contact op via info@frankrijktours.com

unsplash